Biologische wijn wordt gewonnen uit alcoholische gisting van biologisch geteelde druiven. In tegenstelling tot ‘gewone’ wijn, waar gebruik gemaakt wordt van chemische middelen, worden de druiven in de biologische cultuur geteeld zonder gebruik van enig chemisch samengesteld product.
De term terroir verwijst naar een grond of bodem in relatie tot de gewassen die erop geteeld worden, meer specifiek naar een kenmerkende eigenschap van die grond of bodem die belangrijk is voor de gewassen. Het woord komt uit het Frans en hangt samen met terre. Binnen de wijnmakerij bedoelt men met terroir, alle lokale factoren die de wijn en vooral ook de wijnstok kunnen beïnvloeden. Men zegt ook wel dat in de wijn de ‘bodem’ kan worden geproefd.
Mousserende wijn meestal verkregen wordt met wat men de ‘traditionele methode’ noemt. In België wordt momenteel enkel deze methode toegepast. Aan de basiswijn wordt gist en suiker toegevoegd zodat hij opnieuw begint te gisten. De fles wordt afgesloten met een kroonkurk, waardoor het gevormde koolzuurgas niet kan ontsnappen. Dit zorgt voor de bubbels. De fles ligt minstens 9 maanden op de wijnmoer. Vervolgens verwijdert men de gistprop door die te bevriezen, en krijgt de fles zijn uiteindelijke specifieke kurk. Dit is verplicht een paddestoelvormige stop van kurk. Bij het openen klinkt er dan een feestelijke psjhhhh…
Blanc de noirs als stille wijn bestaat, maar over het algemeen is dit type een mousserende wijn. De benaming staat voor witte wijn gemaakt van blauwe druiven. Om Blanc de noirs wijnen te maken, verwijdert men direct na het persen de schillen. Door een verschillende duur van het contact met de schillen kan de kleur van de wijnen variëren van lichtpaars tot abrikooskleurig.
Sulfiet van nature in heel wat levensmiddelen zit, waaronder ook wijn. Sulfiet ontstaat op natuurlijke wijze, waardoor het eigenlijk altijd in wijn. De stof ontstaat tijdens het gistingsproces. Sulfiet in wijn zorgt er enerzijds voor dat schimmels, micro-organismen en gisten afgeremd worden en anderzijds houdt het het proces van oxidatie tegen, waardoor wijn fris blijft. De Europese Unie heeft in 2005 beslist dat de aanwezigheid van de stof vermeld moet worden op de wijnetiketten. Gaat het om minder dan 10 mg sulfiet per liter, dan is een vermelding niet verplicht.
Rosé wijn een variant is op het proces van rode wijn. Door de schillen slechts kort in contact te laten komen met het sap, wordt er weinig kleurstof afgegeven. De wijn kleurt dan bleekroze tot dieproze, op het rode af.
Je rode wijn maakt van blauwe druiven. Ze worden gekneusd en de schillen gisten mee met het sap. Hierdoor wordt het kleurstof onttrokken uit de schil en zal de wijn meer of minder rood kleuren. Er wordt ook tannine afgegeven, wat het rasperige mondgevoel van jonge rode wijn verklaart. Bij het verouderen slaat die tannine neer als bezinksel in de fles en wordt de wijn weer zachter.
Koppijnwijn niet bestaat! Meestal is de koppijn een gevolg van te veel wijn drinken. Het is ook aangewezen om voor ieder glas wijn een glas water te drinken. Maar toch krijgen sommigen al na één glas hoofdpijn. De oorzaak moet waarschijnlijk gezocht worden in een combinatie van verschillende stoffen in de wijn die bovendien elkaars effect versterken. In tegenstelling tot wat vele mensen denken, wordt de hoofdpijn niet veroorzaakt door het sulfiet dat bij het maken van wijn onmisbaar is.
je oranje wijn maakt van witte druiven, maar behandeld als een rode wijn. De schillen gisten mee met het sap en geven toch wat kleurstof af, waardoor het sap oranje kleurt. Bovendien zorgt de schil voor de typische tannine smaak die je ook in rode wijn proeft.
Wijn over het algemeen in verkeerde glazen en op de verkeerde temperatuur geschonken wordt. Dat is jammer, want zo kun je minder genieten van de aroma’s van de wijn. Schenk mousserende, witte en rosé wijnen niet op koelkasttemperatuur, maar iets warmer (8 °C). Schenk rode wijnen niet op kamertemperatuur, maar iets frisser (15-16 °C). Kies voor mousserende, witte en rode wijnen een groot, kelkvormig glas dat je voor hooguit een derde met wijn vult. Daarin kun je de wijn laten rondwalsen, wat zijn aroma’s losmaakt. Ruik aan de wijn vooraleer je ervan proeft.
Het ook mogelijk is om witte wijn te maken van blauwe druiven. Dit heet ‘Blanc de noirs’. Door de druiven snel te persen krijgt de kleurstof uit de schil niet de kans om in het sap te geraken. Witte wijn wordt over het algemeen gemaakt van witte druiven. Het sap is kleurloos en de schil bevat weinig kleurstoffen, zodat de wijn in kleur varieert van bleekgroen tot diepgeel.
Blanc de blancs zijn naam te danken heeft aan de kleur van het type druif dat wordt gebruikt. Blanc de blancs is namelijk een champagne die enkel wordt vervaardigd met witte druiven.
Natuurwijn is wijn gemaakt met zo weinig mogelijk menselijke interventie, zowel op het land als in de kelder.
Bij biodynamische wijnen geen enkele toevoeging aan het wijnproces gebeurt. Dit gaat nog een stapje verder dan biologische wijn. In de biologisch-dynamische wijnteelt worden allerlei soorten compost, aftreksels en preparaten op dierlijke, plantaardige of minerale basis gebruikt om de wijngaard in balans te brengen. Daarbij speelt de wisselwerking met de hele atmosfeer een grote rol. Men werkt in overeenstemming met de energie (zon, planeten, water, zuurstof) die het leven schept en onderhoudt. Ook investeert de biologisch-dynamische wijnbouwer in het versterken van de immuniteit van de planten, zodat die zichzelf kunnen verdedigen.