Producent

Brouwerij Van Den Bossche

Herzele

In 1897 kocht Arthur Van Den Bossche een perceel grond aan het dorpsplein in Sint-Lievens-Esse. Toen kon hij nog niet vermoeden dat hij de grondlegger zou zijn van een grote brouwersfamilie. Arthur was getrouwd met een dochter van de familie Callebaut uit Wieze. Nu is deze familie op de eerste plaats bekend omwille van de chocolade, vroeger had Callebaut zowel een brouwerij als een chocolaterie en in tegenstelling tot wat men zou vermoeden, was de productie van bier belangrijker dan de fabricage van chocolade. Arthur wou naar het voorbeeld van zijn schoonfamilie ook starten met brouwen. Daarom liet hij op zijn stuk grond naast een groot herenhuis ook een brouwerij bouwen.

Na de dood van Arthur bouwden zijn vrouw en later twee van zijn zonen de brouwerij uit tot een bloeiend bedrijf. Ignace, derde generatie, kwam als vennoot in de brouwerij in 1975 en werd zaakvoerder in 1981. Vanaf dan werd het bedrijf gemoderniseerd. Momenteel is met Bruno ook de vierde generatie actief in de brouwerij.

Sinds jaar en dag kennen de boeren van Sint-Lievens-Esse en omstreken de brouwerij niet alleen als leverancier van bier maar ook als leverancier van drinkwater voor hun koeien en paarden. Bij watertekort wordt er immers steeds beroep gedaan op de schijnbaar onuitputtelijke steenput van de brouwerij. Tijdens de warme zomer van 1978 pompte de brouwerij 50 000 liter water per week voor de boeren alleen, zonder van het water te spreken die de brouwerij zelf nodig heeft om te brouwen en te bottelen. Tot enkele jaren geleden was men er stellig van overtuigd dat al dat water van een ondergrondse steenput kwam, tot men na wat graafwerken tot de vaststelling kwam dat het water van een heuse bron komt die water geeft aan een ondergronds reservoir van waaruit het brouwwater wordt gepompt. De bron is gelegen in een kleine vallei die rond het dorpsplein loopt en eindigt bij de Sint-Lievensbron die een geneeskundige kracht zou bevatten. De bieren zijn te verkrijgen op diverse verkooppunten, zie de website voor meer details.

Producten