Varkenshaas met gepofte aardappel, pompoen-wortelcrème en pas de bleu


Voor 4 personen:

  • 2 varkenshaasjes (van de Zwalmbeekhoeve)
  • 1 pompoen (Ourobouros)
  • 4 wortels (Ourobouros)
  • pas de bleu kaas (Hinkelspel)
  • jonge wortel (Ourobouros)
  • 4 grote bloemaardappelen
  • zure room
  • olijfolie
  • rundsfond
  • peper en zout naar smaak
  • kaneel

Bereiding:

  • Verwarm de oven op 200°C
  • Voor de crème van pompoen en wortel
  • Schil de wortel en kook deze gaar.
  • Schil de pompoen en snijd in grove stukken. Kruid af met peper, zout en kaneel. Bak de pompoen tot ze gaar is.
  • Mix nu alles fijn tot een mooie crème en voeg pas de bleu kaas toe naar smaak. 
  • Voor de varkenshaas
  • Kruid de varkenshaasjes af met peper en zout en kruid naar keuze (koriander werkt zeer goed).
  • Verwarm de braad- of grillpan. Schroei de varkenshaasjes dicht langs alle kanten.
  • Gaar de varkenshaasjes verder in de oven, de tijd varieert van stuk vlees tot stuk vlees (ca. 7- 10 min).
  • Laat het gare stukje vlees even bekomen (5-tal min). Snij het nu in mooie partjes.
  • Voor de gepofte aardappel
  • Was de aardappelen grondig. Snij ze overlangs door en kruid af met peper en zout en eventueel wat verse look.
  • Druppel ook wat olijfolie over de aardappelen. Wikkel ze in aluminiumfolie. Gaar ze in de oven (ca. 20-30 min).
  • Blancheer de jonge worteltjes beetgaar en warm ze net voor het dresseren even op in de oven of brand ze even kort af.

Afwerking:

  • Kook de rundsfond in en laat er even wat rozemarijn en look intrekken, werk af met wat verse boter.
  • Dresseer je bordje
    • Mooie streep pompoen-wortelcrème
    • Dresseer de partjes varkenshaas speels op de crème
    • Snij de jonge worteltje overlangs en schik deze tussen het varkenshaasje
    • Schik de gepofte aardappel
    • Schenk de saus gul over het vlees en speels over het bord
    • Werk af met toefjes zure room