Panna cotta met café noir bier, cremeux van melkchocolade en crumble


Voor 4 personen:

Panna cotta met Keun bier ‘Café Noir’

  • 170g room
  • 100g suiker
  • 100g Keun bier “Café Noir”
  • 3 blaadjes gelatine
  • 350g room

Cremeux van melkchocolade

  • 175g melkchocolade (callets of in stukjes gehakt)
  • 90g eigeel
  • 45g suiker
  • 195g melk
  • 195g room
  • 1,5 blaadjes gelatine

Koffiecrumble

  • 1 pak Café Noir koekjes
  • 20g bloem
  • 140g melkchocolade
  • 120g boter
  • 1 theelepel oploskoffie
  • 1 handje rice krispies
  • ijs van gezouten caramel

Bereiding:

  • Voor de cremeux van melkchocolade (maak dit best een dag op voorhand)
  • Week 1,5 blaadjes gelatine in koud water.
  • Kook de room en melk op. Meng ondertussen het eigeel met de suiker goed.
  • Giet de kokende melk/room op het ei/suikermengsel.
  • Laat binden op het vuur tot ongeveer 80°C (anglaise maken). Zeker niet hoger, anders schift het.
  • Doe je melkchocolade in een kommetje. Knijp je blaadje gelatine uit en doe dit bij de melkchocolade.
  • Giet de anglaise door een zeefje op de chocolade. Meng goed met een klopper en laat 1 nachtje opstijven in de koeling.
  • ’s Anderdaags goed mengen met een klopper en in een spuitzakje doen.
  • Voor de panna cotta
  • Week de gelatine in koud water.
  • Kook 170g room op met 100g suiker.
  • Voeg de geweekte gelatine en 100g bier toe.
  • Laat afkoelen in de koeling.
  • Klop 350g room op en spatel dit onder je basismengsel.
  • Giet in mooie serveerpotjes en laat enkele uurtjes in de koeling opstijven.
  • Voor de crumble
  • Laat de boter op kamertemperatuur komen.
  • Mix de koekjes met de bloem, oploskoffie en de chocolade.
  • Meng met de zachte boter.
  • Voeg op het laatst de rice krispies toe. Spreid uit op een bakplaat en bak af op 180°C (meng af en toe met een lepel).
  • Laat de crumble afkoelen.

Afwerking:

  • Spuit een paar mooie dotjes chocoladecremeux op de panna cotta.
  • Leg ernaast een lepeltje crumble.
  • Werk af met een bolletje karamelijs (kan ook met chocolade- of koffie-ijs).