Witloofsoep met oude jenever

Ingrediënten

  • 300 g ajuin
  • 1 kg witlof
  • 4 bouillonblokjes (kip)
  • 2 l water
  • Liaison: 1 eigeel, 1 dl room, 1 dl oude jenever
  • Garnituur: witlofstronkjes, 1 klontje suiker, 1 dl oude jenever

Werkwijze

  • Reinig de groenten en snij ze in stukjes.
  • Stoof de ajuin aan in wat boter, voeg de witloof toe en laat samen 10 min stoven.
  • Voeg bouillonblokjes toe en overgiet met het water, zet deksel op de kookpot en laat verder stoven.
  • Wanneer de groenten zacht genoeg zijn, kan je het geheel mixen.
  • Haal de soep van het vuur en maak de liaison door de ingrediënten te mengen met elkaar.
  • Voeg de liaison toe aan de soep voor een heerlijke romige toets.
  • Wie wenst kan nog wat garnituur voorzien: snij de witloof in blokjes (brunoise) en laat aanstoven in de boter, voeg de suiker en oude jenever toe en flambeer het geheel.