Over Lekker Oost-Vlaams

Lekker Oost-Vlaams

Lekker Oost-Vlaams is een initiatief van de Economische Raad voor Oost-Vlaanderen vzw en de Provincie Oost-Vlaanderen, i.s.m. Toerisme Oost-Vlaanderen. Samen met 195 streek- en hoeveproducenten promoten we de lokale producten uit Oost-Vlaanderen.

De consument is namelijk meer en meer op zoek naar lokale, authentieke producten met een verhaal. Dit heeft onder meer te maken met het vertrouwen in producten van bij ons.

Bovendien speelt ook de trots om het lokale een toenemende rol: we helpen de lokale producent vooruit en bevorderen zo de tewerkstelling.

Tegelijk leggen de producten minder kilometers af naar het verkooppunt, een duurzaam argument dus.


Wie kent onze Oost-Vlaamse bieren, graanjenever, mattentaart, cuberdons, kazen, mosterd, ham,… niet? Met passie gemaakt, authentiek en vooral lekker!


De website Lekker Oost-Vlaams.be geeft je info over:

  • alle typisch Oost-Vlaamse producten,
  • de mens en het verhaal achter het product,
  • waar je de producten kan kopen en proeven,
  • of je ter plekke het authentieke verhaal kan bezoeken,
  • leuke recepten om zelf aan de slag te gaan.

Daarnaast staan heel wat activiteiten op de planning:

  • de organisatie van markten,
  • deelname aan beurzen,
  • een ‘open deur’-dag bij de producenten,
  • het afstemmen van het toeristisch aanbod op de streekproducten,
  • het erkennen van streekwinkels,
  • de horeca stimuleren om (nog) meer met lokale producten te werken,

Houd onze website of facebook-pagina in de gaten voor al het laatste nieuws!

Wat zijn ‘Lekker Oost-Vlaamse’ streek-en hoeveproducten?

Al 195 producenten werken mee aan Lekker Oost-Vlaams. Zij voldoen aan de vooropgestelde definitie.

Een streekproduct moet aan bepaalde voorwaarden voldoen:
  • het product wordt bij de producent in Oost-Vlaanderen ter plaatse gemaakt,
  • én, het product heeft een duidelijke binding met de streek
    • of vanuit een rijke traditie (familie, recept),
    • of door een ambachtelijke manier van produceren,
    • of door te werken met streekeigen grondstoffen.
Hoeveproducten worden gekenmerkt door volgende elementen:
  • hun oorsprong is de hoeve,
  • ze worden vermarkt via de (ver)korte keten,
  • ze hebben een lokaal karakter,
  • bij de verkoop is er veelal rechtstreeks contact tussen producent en consument,
  • elk product is uniek en vertelt een eigen verhaal.

Heb je als producent ook een Lekker Oost-Vlaams product dat op deze site nog niet vermeld wordt? Neem dan gerust contact op!

Streekproducten op Vlaams en Europees niveau

De Lekker Oost-Vlaamse streekproducten kunnen ook erkend worden als Vlaams streekproduct (streekproduct.be) of zelfs als Europees streekproduct.

Deze piramide staat symbool voor de definiëring waaraan een product moet voldoen om als streekproduct (h)erkend te worden. Hoe hoger in de piramide, hoe strenger de definitie.

piramide streekproducten

De basis is de regionale werking, zoals Lekker Oost-Vlaams. Van onze 195 producenten draagt al een aantal het label erkend Vlaams streekproduct. Er zijn er zelfs drie door Europa erkend: Geraardsbergse mattentaart, O’de Flander graanjenever en de Gentse azalea.

De tweede laag is de erkenning door VLAM als Vlaams streekproduct. In Vlaanderen ligt het aantal Vlaamse erkenningen vandaag op 180 producten, waarvan maar liefst 50 uit Oost-Vlaanderen.

Top van de piramide zijn de Europese erkenningen. Er zijn 3 soorten labels:

  1. Beschermde Oorsprongsbenaming  bob
    –  bijvoorbeeld de Vlaams Brabantse tafeldruif, of uit het buitenland: de ‘Camembert de Normandie’ of de ‘Feta’
  2. Beschermde geografische aanduiding  bga
    –  Geraardsbergse mattentaart
    –  Gentse azalea
    –  O’deFlander graanjenever
    –  Brussels grondwitloof
    –  Liers vlaaike
    –  Poperingse hopscheuten of Poperingse hoppescheuten
    –  Potjesvlees uit de Westhoek
  3. Gegarandeerde traditionele specialiteit gts
    –  bijvoorbeeld de lambikbieren, of uit het buitenland: ‘jamón serrano’ of ‘mozarella’

Lekker Oost-Vlaams is een initiatief van de Economische Raad voor Oost-Vlaanderen en de Provincie Oost-Vlaanderen, i.s.m. Toerisme Oost-Vlaanderen. De Economische Raad voor Oost-Vlaanderen, trekker in de promotie van Oost-Vlaamse streekproducten sinds begin jaren ’90, wenst met Lekker Oost-Vlaams in te spelen op de nieuwe tendensen.


Volg ons ook op Facebook of Twitter:

    twitter